Facebook ukinuo Explore Feed eksperiment

2. 3. 2018.

Niste bili zadovoljni idejom da Facebook podeli News Feed na dva dela? Niste bili jedini. Facebook je završio svoj Explore Feed test, nakon što su istraživanja pokazala da su korisnici izuzetno nezadovoljni istim.

Facebook ukinuo Explore Feed eksperimentExplore Feed je trebao da pomogne ljudima da se lakše povežu sa porodicom i prijateljima, pa je u prvi plan stavljao njihove postove, dok su postovi stranica i izdavača prešli u drugi plan.

U prethodnom članku smo pisali o izuzetnom nezadovoljstvu vlasnika stranica u Srbiji, Šri Lanki, Kambodži, Gvatemali, Boliviji i Slovačkoj, gde se Explore Feed testirao, ali i o tome, da je u januaru Mark Zuckerberg izjavio kako je „Prvenstveni cilj Facebook kompanije da pomogne ljudima u negovanju međuljudskih odnosa” – odnosno da će novi algoritam uvesti u svim zemljama.

Ukida se Explore Feed

Posle kiše dolazi sunce. Iako su se vlasnici stranica u ostalim zemljama plašili da će i njima uvesti Explore Feed, izgleda da ćemo svi moći malo da odahnemo. Adam Mosseri, direktor za News Feed je u svom postu napisao da je Explore Feed bio odgovor na želje korisnika, da vide više sadržaja od svojih najbližih. Ideja je bila da se kreiraju dve različite stranice - jedna za postove prijatelja, druga za objave stranica.

Pokusni kunići, odnosno korisnici iz test zemalja su dali jasan feedback - ne žele dva News Feed-a. Pored nezadovoljnih korisnika i besnih vlasnika stranica, Explore je pokrenuo i lavinu lažnih vesti, a korisnicima je bilo teško da dođu do pravih informacija.Ukinut Explore FeedIdeja u fokusiranju na povezivanje ljudi međutim nije potpuno odbačena, tako da i dalje možemo da očekujemo da će se na početnoj strani naći više postova prijatelja i manje javnog sadržaja.

Facebook je takođe uvideo da je možda trebao da uputi u svrhu testa korisnike iz zemalja u kojima je testirao Explore Feed i da je trebao jasnije da objasni svoje ciljeve. Slažemo se.

U toku narednih nedelja će početi globalno da povlače Explore Feed opciju. Iako je ovo medijima iz test zemalja najveće olakšanje, Explore Feed će nestati i u ostalim zemljama, gde je njegov prvenstveni zadatak bio da predstavi korisnicima postove stranica koje korisnik nije zapratio.

Kao i uvek, pratićemo dalji razvoj događaja i čekamo da vidimo čime će nas Facebook ponovo iznenaditi.

Izvor: Facebook Newsroom