A Facebook többé nem engedi, hogy változtassunk a megosztott linkek előnézetén

14. 8. 2017.

Aki az elmúlt hetekben megpróbált linket megosztani az üzleti Facebook oldalán, nagy valószínűséggel akadályba ütközött. Mindannyiunk fejében megfogalmazódott a kérdés: Miért nem tudok változtatni a link címén, leírásán vagy a képen?

A Facebook többé nem engedi, hogy változtassunk a megosztott linkek előnézetén Korábban a linkek megosztása az üzleti Facebook oldalakon sokkal könnyebben zajlott. Változtathattunk az előnézeten, kicserélhettük a képet, ha nem volt megfelelő formátumú. A címet és a meta leírást (a cím alatti bevezető részt) úgy szerkesztettük, ahogy akartuk, a hosszukat és a tartalmukat a célközönség igényeihez igazíthattuk. Ennek most befellegzett.

Nem, nem csak még egy “bug” ez a Facebook részéről, és hiába is frissítgetjük az oldalt, nem fog megoldódni a probléma. Ebben az esetben sajnos megváltoztak a szabályok.

A Facebook küzd a kamu linkek ellen

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy megláttunk a Facebookon egy csábító linket, szép kép, érdeklődést keltő cím… aztán mikor rákattintunk a linkre, valami egész mással találjuk szemben magunkat… Az ilyen linkeket mindannyian útáljuk, mégis gyakran kattintunk rájuk, még akkor is, ha tisztában vagyunk vele, hogy léteznek ilyen átverések.

A spammerek számára az előnézet szerkesztése számos lehetőséget kínált arra, hogy nemkívánatos vagy tiltott tartalmakkal bombázzanak bennünket. Rengeteg jó clickbait született így! Tehát még ha bosszantó is, a spammerek miatt az új szabályok bevezetése nagyon is logikus lépés volt a Facebook részéről.

A változtatások bevezetése óta a Facebook maga keresi meg az előnézet létrehozásához szükséges adatokat a weboldal vagy a blog URL címe alapján.

Hogyan lehetne mégis szerkeszteni a Facebook linkek előnézetét?

Ha az ön oldala az informatív jellegű médiák csoportjába tartozik, akkor semmi gond! A Facebook a médiák számára létrehozott egy “Link Ownership” nevű opciót, mely lehetővé teszi az előnézet szerkesztését, ugyanúgy, mint eddig. Csak annyit kell tennie, hogy szeptember 12-ig autorizálja a weboldal domain nevét a Facebook oldal “Publishing Tools” beállításszekciójában.

A többiek pedig...

Nos, nekünk be kell majd érnünk azzal, amit a Facebook automatikusan generál. Egyedül annyit tehetünk, hogy a bejegyzés felső részét szerkesztjük, és ebből próbáljuk meg kihúzni a maximumot. Éppen ezért, a bejegyzések szövege kreatív és érdekes kell, hogy legyen, hogy be tudja cserkészni a közösségi oldal felhasználóit.

Open Graph elemek

Open Graph elemek

Ha a saját oldalunkról szeretnénk valamit megosztani, akkor az Open Graph lehet a mentőöv ebben a helyzetben. Ha megosztunk egy bejegyzést a blogunkról, és a Facebook nem egy épkézláb előnézetet generál, az azt jelenti, hogy a weboldal nem tartalmazza (legalábbis nem helyesen) az Open Graph elemeket. Eddig ezt az előnézet szerkesztésével el lehetett tussolni, most viszont ezek az elemek fontosabbak, mint valaha.

Az Open Graph elemeket a weboldal kódjának <head> részében kell elhelyezni, és segítenek abban, hogy modifikáljuk azt, amit a Facebook robotjai látnak az előnézet generálása során.

Amennyiben szeretné szakemberre bízni az Open Graph elemek beállítását vagy a Facebook üzleti oldal vezetését, bátran lépjen velünk kapcsolatba!