Mi az a Sarahah?

28. 8. 2017.

Ez év februárjában megjelent a Sarahah, az új üzenetküldő alkalmazás, mely már hetek óta a legtöbbször letöltött App Store program számos közel-keleti és afrikai országban. A Sarahah ugyan még csak most kezdi meghódítani Európát, de minden bizonnyal az egyik legkontroverzebb applikáció lesz, melyről még sokat fogunk hallani.

Mi az a Sarahah?

Mi valójában a Sarahah?

Az alkalmazást a Szaúd-arábiai Zain al-Abidib Tawfiq fejlesztette ki. A Sarahah korábban csak a weboldalon keresztül volt elérhető, elsődleges célja pedig az volt, hogy lehetővé tegye az anonim üzenetek küldését a regisztrált felhasználóknak.

A „Sarahah“ arab nyelven „őszinteséget” jelent.

Az eredeti ötlet szerint a platform lehetővé teszi, hogy az alkalmazottak visszajelzéseket küldjenek a főnökeiknek, a következményektől való félelem nélkül. Az alkalmazás csak egyoldalú kommunikációt tesz lehetővé, azaz nincs mód rá, hogy válaszoljunk az üzenetekre, vagy megtudjuk, ki küldte őket.

Nem kellett sok idő, és a Sarahah a fiatalok egyik kedvenc alkalmazásává vált. Elég letölteni az ingyenes applikációt, létrehozni egy profilt és máris közzétehetjük a linket a Snapchat, Facebook vagy Instagram oldalunkon. Mindenki, aki rendelkezik a profilunkra mutató linkkel, írhat anonim üzenetet, attól függetlenül, hogy ő maga regisztrált felhasználó vagy sem.

A Sarahah lehetővé teszi az online bántalmazást (cyberbullying)?

Ugyan az alkalmazás célja, hogy a felhasználók építő jellegű kritikákat és megjegyzéseket kapjanak, sokan belátták, hogy az alkalmazás valójában táptalajt nyújt az online bántalmazásnak. A negatív kritikák és fenyegetések nagy számban jelentkeznek, ezért sok felhasználó viszonylag rövid időn belül törli a profilját.

Felmerül a kérdés, hogy akkor mégis miért ilyen populáris a Sarahah. Nos, mi, emberek a természetünkből adódóan kíváncsiak vagyunk arra, mit gondolnak rólunk mások, ezért önként tesszük ki magunkat a negatív visszajelzéseknek.

Az applikáció megalkotója biztosította a közvéleményt, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy megakadályozzák az online bántalmazást, de valószínűleg ez az ígéret nem lesz elég arra, hogy elcsitítsa az anonimitás és az egyoldalú kommunikáció kritikusait.

A számos ellenző mellett azonban nagy számban akadnak olyanok is, akik elégedettek az alkalmazással és úgy vélik, hogy a konstruktív kritikák feltétlenül szükségesek a személyes fejlődéshez.

A Sarahah alkalmazás popularitásából kiindulva az utóbbiak vannak többségben, a szülőknek azonban ajánlott lenne, hogy odafigyeljenek arra, hogyan és mire használják a gyerekek és a tinédzserek az új platformot.Sarahah alkalmazás

Hogyan alkalmazható a Sarahah az üzleti célok elérésére?

Az eredeti ötlet az volt, hogy az applikáció üzleti alkalmazás legyen, és segítsen a főnököknek az alkalmazottakkal való viszonyuk fejlesztésében. Sok üzletember azonban ahelyett, hogy személyes profilt nyitott volna, a vállalata számára hozott létre Sarahah fiókot, majd az erre mutató linket közzétette a céges közösségi profilokon.

Ilyen módon a vállalatok nem csak animálják a kísérőiket a közösségi portálokon, hanem rendkívül hasznos visszajelzéseket is biztosítanak. Az emberek hajlamosak őszintébbek lenni, ha az anonimitás maszkja takarja őket, most pedig az unalmas kérdőívek helyett „modern” módon tudnak visszajelezni a cégeknek.

Azok a vállalatok, akik okosan bánnak a visszajelzésekkel, képesek lesznek javítani az ügyfelekkel való viszonyukon.

A kritikák új ötleteket nyújthatnak a marketingeseknek, inspirálhatják a tartalomfejlesztőket, de rámutathatnak arra is, hogyan lehetne javítani a termékek vagy a csomagolás minőségén... A szakemberek tanulmányozhatják a felhasználók írás- és beszédstílusát és olyan kulcsszavakat határozhatnak meg, melyekre a felhasználók valóban rá is fognak keresni. Az anonim feedback felhasználási lehetőségei határtalanok.

Hogy a Sarahah valóban széleskörűen használt alkalmazás lesz-e Magyarországon és az üzleti életben? Hamarosan kiderül.