Graphics interchange format, azaz a GIF – a webdesignerek legújabb fegyvere

19. 9. 2017.

GIF-ek. Mindannyian ismerjük őket, sokan azonban nem tudjuk pontosan, hogyan kell kiejteni a nevüket. A GIF-ek 1987-ben jelentek meg, de közkedveltségük csak az elmúlt pár évben ugrott meg. Megtalálhatók a közösségi oldalakon, hírportálokon és a blogokon is. Mi a titkuk?

Graphics interchange format, azaz a GIF – a webdesignerek legújabb fegyvere

A GIF-ek növekvő szerepe a weboldaltervezésben

A GIF egy egyszerű grafikai fájl formátum, melyet Steve Wilhite fejlesztett ki. Tulajdonképpen egy olyan animált képdokumentumról van szó, amely több képet ötvöz egyetlen fájlban. Az ilyen fájlok angol neve a “graphics interchange format,” innen ered a GIF rövidítés. A GIF fájlban található képek egy rövid animált videót alkotnak. Korábban a GIF egyetlen szerepe az volt, hogy szórakoztassa az unatkozó netezőket, de a Tumblr és a Giphy jelentősen növelték a popularitását, és ezzel a minőségét is. Manapság már a GIF-ek remekül helyettesítik a videókat, és értékes online marketing eszköznek számítanak. A GIF formátumot szinte minden böngésző támogatja, így nyugodtan megkérheti a weboldaltervezőjét, hogy fűszerezze meg a honlapját néhány GIF-fel.

Ma már a GIF-ek számos weboldal részei. Sok cég alkalmazza őket, hogy szórakoztató, érdekes vállalatként tűnjön fel (viszont a hatásvadászoknál ez gyakran visszafelé sül el). A GIF-eket a marketingesek is szívesen használják, hogy bemutassák az új termékeiket, vagy reklámüzeneteket továbbítsanak általuk. gif time

Hogyan használható hatékonyan a GIF?

Manapság egyre több cég használja a 360 fokos videókat, melyek segítenek illusztrálni a terméket és felkelteni a vásárlók érdeklődését. A vevők szeretik kézbe venni, megérinteni a terméket, mielőtt vásárlási döntést hoznának. Mivel ezt online vásárlás esetében a technológia még nem teszi lehetővé, a legjobb megoldás, ha minden oldalról megmutatjuk nekik a terméket. Az animált GIF-ek segítségével kiemelhetők a weboldal egyes részei is. Ahogy azt már korábban is említettük, a GIF-ek mozgóképek, melyek sokkal jobban megragadják a figyelmet, mint a statikus illusztrációk. Az animációk használata hozzáad egy dimenziót a tartalomhoz, és nagyobb hatást gyakorol a felhasználókra.

Attól, függetlenül, hogy “dzsifnek” vagy “gifnek” ejtjük, nem tagadhatjuk, hogy ez a formátum az internetkultúra óriási részét teszi ki. A weboldaltervezők és a vállalatok elhalmozzák a netezőket a GIF-ekkel, akik viszont nem panaszkodnak. A cégek pedig végre kaptak valamit, ami nem olyan unalmas, mint a száraz szöveg, és igazán megragadja a látogatók figyelmét. A GIF-ek sok problémára kínálnak megoldást a webfejlesztésben és a marketingben is, és remélhetőleg még sokáig hagyatkozhatunk rájuk.

A cikket vendégbloggerünk, Cindel Blanka írta.