Mi az az Explore Feed és miért csökken a Facebook oldalam látogatóinak a száma?

27. 1. 2018.

Feltűnt neked is a kis rakétácska a Facebookon? Az ikon nem más, mint az októberben bevezetett Explore Feed szimbóluma. Ide száműzi mostantól a Facebook új algoritmusa a céges vagy szórakoztató oldalak bejegyzéseit.

Mi az az Explore Feed és miért csökken a Facebook oldalam látogatóinak a száma?

Mi az az Explore Feed?

A szemfüles felhasználók már tavaly októberben észrevehették az Események, Oldalak és Csoportok fülecskék közé ékelt kis rakétát, mely az Explore Feed vagy Felfedező hírfolyam névre keresztelt új, alternatív hírfolyamra „repíti” a felhasználót.

Magyarországon és a világ nagy részén ide kerültek azoknak az oldalaknak a posztjai, melyeket ugyan nem lájkoltunk, de a Facebook a böngészési szokásaink alapján úgy ítélte meg, hogy érdekelhetnek minket.

A Facebook kísérletezései megrémítették a kiadókat

Hat kísérleti országnak azonban nem volt ekkora szerencséje - Srí Lankán, Kambodzsában, Szlovákiában, Szerbiában, Bolíviában és Guatemalában már október óta nagy változásokkal néznek szembe a felhasználók és a Facebook oldalak tulajdonosai is.

Ezekben az országokban nem csak a Facebook által ajánlott oldalak bejegyzései jelennek meg a Felfedező hírfolyamban – ide kerültek azoknak az oldalaknak a posztjai is, amiket követ a felhasználó. Igen, az összes média, cég vagy szórakoztató oldal bejegyzései eltűntek a hagyományos hírfolyamból. Ott már csak a barátok, ismerősök bejegyzései maradtak, valamint a fizetett hirdetések.

És hogy mi lett a kísérlet eredménye? Elégedetlen felhasználók, dühös kiadók.

A felhasználókat bosszantja, hogy mást sem látnak, csak az ismerősök babafotóit, recepteket a nagyi konyhájából és adok-veszek hirdetéseket. És mivel elszoktunk attól, hogy a Facebookon osszuk meg életünk minden pillanatát, a hírfolyam így elég unalmas lett.

Tény, hogy a kedvenc oldalak csak egy kattintásra vannak, de az mégiscsak egy kattintás, ami az online világban nagy erőfeszítésnek számít – és valljuk be, nincs is hozzászokva a felhasználó, hogy keresnie kell a tartalmakat a Facebookon.

Az éremnek azonban másik fele is van. Lehet, hogy a felhasználóknak kellemetlen a változás, de a legnagyobb kárt mégis az oldalak tulajdonosai és a kiadók szenvedik el. Szlovákiában a kiadók arról számoltak be, hogy oldalaik negyedannyi interakciót kapnak, mint az újítások bevezetése előtt. Bolíviában 20 százalékkal esett az oldalak látogatottsága, és a többi kísérleti országban sem volt sokkal rózsásabb a helyzet.Mi az az Explore Feed?

Hogy reagált a Facebook a kísérlet eredményeire?

Gondolhatnánk, hogy az elégedetlen tesztalanyok arra sarkallták a Facebook vezetését, hogy mondjanak le az Explore Feed opcióról. Mark Zuckerberg legutóbbi kijelentése a témával kapcsolatban viszont pont ennek az ellenkezőjét bizonyítja.

„A Facebook elsődleges célja, hogy segítsen az embereknek ápolni a kapcsolataikat” – ezzel a fellengzős mondattal vezette be Zuckerberg azt a nem túl jó hírt, miszerint az új algoritmust az egész világon bevezetik. A News Feed tehát megmarad a barátok bejegyzéseinek és a fizetett hirdetéseknek, míg a nyilvános tartalmak az Explore Feed részlegbe szorulnak, az oldalak tulajdonosai pedig készülhetnek a látogatottság zuhanására.

Az első változásokat már érezhettük is – egy tízezer követővel rendelkező magyar Facebook oldal, melyet cégünk vezet, egy-egy megosztott linkre korábban 200 kattintást kapott – múlt héten azonban a kattintások száma hirtelen 80-ra zuhant.

Ugyan a Facebook vezetősége tisztában van azzal, hogy így kevesebb időt töltenek majd a felhasználók facebookozással, de szerintük ez az idő sokkal tartalmasabb lesz, és a közösségi oldal eredeti missziójával összhangban telik.

Sokan azonban úgy látják, hogy a fellengzős kijelentések nem tudták elfedni a Facebook valódi célját – azt, hogy rákényszerítsék az oldalakat és a kiadókat, hogy fizessenek, ha szeretnék a klasszikus hírfolyamban látni a bejegyzéseiket.