Okoshangszórók, hangorientált tartalommarketing - Mire számíthatunk 2018-ban?

29. 1. 2018.

Mire számíthatunk az idén az internet marketing területén? Jönnek az okoshangszórók, berobban a LinkedIn, búcsúzunk a Twittertől...

Okoshangszórók, hangorientált tartalommarketing - Mire számíthatunk 2018-ban?Javában belelendültünk már a 2018-as évbe, és a Facebook már biztosította is az első hidegzuhanyt a social media menedzserek számára. A tavalyi év végén sok mindent jósoltak idénre, de számos jóslat Zuckerbergék algoritmusváltásával már be is fuccsolt. Lássuk, mire számíthatunk!

A király továbbra is a tartalom

Sok hazai és külföldi weboldal is szavazásra bíztatta a tavalyi év végén a látogatóit – nagyjából minden közvéleménykutatás célja az volt, hogy kiderüljön, a marketing mely ágazataiba terveznek a cégek legtöbbet befektetni 2018-ban. A szavazások eredményei nem okoznak meglepetést – a tartalommarketing mindenhol az első három között van, sok helyen pedig fölényesen veri a digitális marketing többi formáját.

Jönnek az okoshangszórók!

Alig volt időnk megszokni, hogy a szöveges tartalmakra már senki sem figyel, és végre áttértünk a képekre és videókra, máris törhetjük a fejünket az új megoldásokon. Az okoshangszórók (smart speakers) rohamos terjedésével egyre inkább az audiótartalmakra irányul a fókusz.

Mik azok az okoshangszórók?

A gyártók máris megtalálták az okostelefonok utódjait – egy menő nappali elengedhetetlen kelléke az okoshangszóró.

És hogy mit tud egy ilyen kütyü? A wireless okoshangszóró tulajdonképpen pont az, amit a sci-fi filmek alapján elképzelünk: egy szerkezet, aminek a lakásba belépve odakiáltunk, hogy „kapcsold fel a villanyt!” – az (vagy inkább ő?!) pedig felkapcsolja a fényeket.

Megkérheted az okoshangszóródat, hogy engedje le a kedvenc számodat, hogy mérje az időt miközben tojást főzöl, hogy tekerje feljebb a fűtést, hívjon taxit, vagy meséljen neked egy jó viccet. Az, hogy mi mindent tud a hangszóró, attól is függ, hogy mennyire „okos” az otthonod és hogy melyik mesterséges intelligencia működteti.

Az okoshangszóró „agya” ugyanis a hanggal irányítható mesterséges intelligencia. A Google hangszóróiban a Google Asszisztens áll a rendelkezésünkre, az Amazon mesterséges intelligenciája az Alexa névre hallgat, míg az Apple hangszóróiból Siri jól ismert hangját hallhatjuk.Mi az az influencer marketing?

Az influencerek kora jön

Az okoshangszórók gyártói mellett az influencerek is nagyot fognak kaszálni az idén. Az influencer marketing, mint stratégia, már egy ideje növekedést mutat, de mostanában egyre több cég látja úgy, hogy érdemes befektetni ebbe a formába. Az Inc.com kutatása szerint, minden 1$, amit az influencer marketingbe fektetnek, 6,50$ dollár nyereséget hoz a cégeknek. Ez azért elég jól hangzik, nem?

Helló LinkedIn, viszlát Twitter!

A Digital Marketing Institute szerint a Twitter volt a tavalyi év fekete báránya – míg a többi közösségi oldal stabil vagy gyors növekedést mutatott a felhasználók számát illetően, a Twitter felhasználóbázisa nem növekedett.

A LinkedIn viszont a tavalyi év folyamán számos fejlesztést vitt véghez – a fizetett reklámokat, a felhasználói felületet, valamint a B2B és B2C ügyfeleknek kínált lehetőségeket illetően is. A B2B cégek számára a LinkedIn szinte kötelező, a B2C cégek viszont az Instagramon keresztül tudnak legjobban kommunikálni a célközönségükkel.

Ha már az Instagramnál tartunk: a Stories röpke egy év alatt lepipálta a Snapchat alkalmazást, és a 2018-as évben is ezen tendencia folytatódására számíthatunk.